Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sharm el Sheikh

29. 6. 2007

Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh (zkráceně Sharm) je druhým nejnavštěvovanějším turistickým letoviskem v Egyptě. Nachází se v jižní části Sinajského poloostrova. Jeho břehy omývají vody Golfského a Akabského zálivu. V pozadí se vypíná majestátní pohoří. Sharm má velmi suché klima, v létě teploty dosahují 35 ºC. V zimě se pohybují mezi 13 ºC až 16 ºC. Nejvhodnějšími měsíci pro návštěvu jsou březen - červen, září - listopad.

Většina cestovních kanceláří pořádá své charterové lety do Sharm el Sheikhu pouze z pražského letiště. Podle mých dostupných informací přímý let z Ostravy a Brna pořádá pouze CK Exim Tours (Shenkos). Některé další cestovní kanceláře nabízejí svým klientům možnost dopravy na pražské letiště svozovými autobusy.

Srovnáme-li nejnavštěvovanější egyptské letovisko Hurghadu a Sharm, existuje hned několik důvodů, proč zvolit Sharm za místo své dovolené. Jednak toto místo nevzniklo z původní rybářské vesničky (jako je tomu u Hurghady) a nenajdeme zde téměř žádná původní obydlí. To ze Sharmu vytvořilo luxusní středisko evropského typu. Rozvoj turistického ruchu zde začal mnohem později než v Hurhadě a představitelé města se snaží o kontrolu výstavby nových hotelových komplexů, což umožnilo uchovat korálové útesy v blízkosti hotelových pláží ve velmi dobrém stavu.

Sharm ale na druhou stranu není příliš vhodný pro rodiny s malými dětmi. Přístup do moře bývá u velké části hotelů přes korálové útesy.

Centrum Sharmu se nachází u pláže Naama Bay. Srdcem veškerého dění je překrásná pobřežní promenáda, u níž se nachází spousta nejrůznějších obchůdků, restaurací a kavárniček. V této oblasti se soustředí nejluxusnější hotely. Naama Bay bývá často označována jako egyptské "Las Vegas", což je velmi výstižný název. Je oblíbeným místem setkání mladých lidí, centrem velké řady nočních podniků. Najdeme zde známý Hard Rock Café, Mc´ Donalds a kasín.

Sharm bývá často označován jako mírové město, protože zde bylo podepsáno několik mírových smluv. Nicméně po bombových útocích v roce 2005 při kterých zemřelo několik desítek lidí, byla značně zpřísněna bezpečnostní pravidla v oblasti. Ozbrojené policisty můžete najít na každém kroku. Ačkoliv jejich přítomnost na vás bude zpočátku působit přinejmenším zvláštním dojmem, pamatujte, že jsou zde pro vaši bezpečnost.

Sharm el Sheikh je jednou z nejvyhledávanějších potápěčských lokalit na světě. Na své si zde příjdou nejen profesionální potápeči, ale i úplní začátečníci, kteří mohou v potápěčských centrech získat PADI licenci.

Spojení mezi Sharmem a Hurghadou zajišťují několikrát za týden trajekty. Do Káhiry se můžete pohodlně a levně dostat autobusy Super Jet.