Jdi na obsah Jdi na menu
 


Před odjezdem

Na této stránce se dozvíte vše, co potřebujete vědět před vaším odletem do Egypta.

Ze všeho nejdříve musíte vybrat ten správný zájezd. Praktické rady a tipy k výběru zájezdu najdete na naší stránce "dovolená".

Na otázku, kdy je nejlepší se do Egypta vydat, najdete odpověď na naší stránce věnované počasí. Pokud se rozhodujete podle toho, zda mají být v blízkosti vašeho hotelu korálové útesy nebo volíte raději pozvolný vstup do moře vhodný pro malé děti, podívejte se na pláže a moře v Egyptě.

Víza

Pro vstup do Egypta je pro občany České republiky vyžadáváno vstupní vízum. Jeho zřízení může pro vás zajistit cestovní kancelář, u které si zájezd zakoupíte. Cena za zřízení víza bývá různá, informace vám podá pořádající cestovní kancelář. Vízum si také osobně můžete vyřídit na Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v Praze. Také v tomto případě musíte počítat s manipulačním poplatkem. Nejlevnější způsob je zakoupení víza až na letišti po příletu do Egypta. Jeho cena je 15 USD a platnost tohoto víza je 30 dní.

Dítě mladší 15 let za vízum neplatí pouze v případě, že cestuje na pas rodičů. Má-li s sebou vlastní pas, za vízum musí taktéž zaplatit.

Co lze do Egypta přivézt?

"Do EAR je zakázán dovoz potravin, alkoholu, pornografie, zbraní a všech druhů drog. Je nutno připomenout, že je striktně zakázán vývoz památek a zlata v nezpracované podobě. Postihy za prodej a přechovávání drog jsou přísné a pohybují se řádově v desítkách let odnětí svobody. Za nedovolené držení drog může být udělen i trest smrti". Toto jsou informace zveřejněné na oficiálním serveru Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Jiné zdroje uvádí, že je možno do Egypta dovézt 1 litr alkoholických nápojů, 100 ml parfému a 200 ks cigaret.

Skutečnost je však taková, že na turistických letištích nekontrolují zavazadla. Velmi zřídka se celníci zeptají lámanou angličtinou, zda máte něco k proclení.

Co lze z Egypta vyvézt?

Egypt je nečlenskou zemí Evropské unie a podle celního zákona zde platí následující předpisy:

V rámci limitu 175 Eur je každému cestujícímu osvobozeno od cla nejvýše toto množství následujícího zboží:

a) tabáku a tabákových výrobků
• 200 kusů cigaret, nebo
• 100 kusů doutníčků (doutníky o hmotnosti nejvýše 3 gramy na kus), nebo
• 50 kusů doutníků, nebo
• 250 gramů tabáku na kouření, nebo
• úměrná souprava těchto tabákových výrobků,

b) alkohol a alkoholické nápoje:
• destiláty a lihoviny se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 22 % objemových; nedenaturovaný ethylalkohol s obsahem alkoholu 80 % objemových nebo více: 1 litr, nebo
• destiláty a lihoviny, aperitivy vyrobené z vína nebo alkoholu, tafia, saké nebo podobné nápoje s obsahem alkoholu nepřevyšujícím 22 % objemových; šumivá vína, likérová vína: 1 litr nebo úměrná souprava těchto výrobků, a
• nešumivá vína: 2 litry;

c) parfémy: 50 gramů, nebo
toaletní vody: 0,25 litru.

Při odletu z Egypta nedochází k žádným kontrolám, které by zjišťovaly, kolik zboží vyvážíte. Vždyť čím více v Egyptě koupíte, tím přece lépe. Jejich příjmy budou vzrůstat.

Co je ale přísně kontrolováno, je vývoz korálů, lastur a mušlí. Jejich vývoz z Egypta je přísně střežen. Pokuty dosahují až 500 USD u vzácnějších kousků. Pokud u vás celníci náhodou objeví něco, co pochází z moře, může se stát, že budou chtít sepsat o dané situaci protokol. V 99 % případů pak můžete počítat s tím, že nestihnete letadlo a vaše snaha dovézt si domů "kousek moře" se vám kromě pokuty prodraží o cenu nové letenky.