Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravotní péče v Egyptě

V Egyptě existuje rozsáhlá síť zdravotnických zařízení. Dělí se na státní a soukromá. Je všeobecně známo, že úroveň státních zařízení je nízká. Protože v Egyptě neexistuje žádný komplexní systém zdravotního pojištění, bývají státní nemocnice a ordinace často tou jedinou možností pro převládající chudou vrstvu obyvatel.

Na druhé straně v zemi existují specializované kliniky a soukromé nemocnice a praxe, které vznikají  především ve velkých městech a turistických oblastech. Hotely mají své hotelové lékaře či hotelové kliniky. Úroveň těchto zařízení je na vysoké úrovni. Budete-li nuceni v Egyptě vyhledat lékařskou péči a využijete-li služeb těchto zařízení, nemusíte mít žádné obavy z nesterilního prostředí, nákazy atd.

Ceny za poskytnutou lékařskou péči v soukromých zařízeních jsou pochopitelně velmi vysoké. Při nákupu zájezdu se zeptejte, jaký druh pojištění je součástí vašeho zájezdu. Pokud je v ceně zahrnuto pouze základní pojištění léčebných výloh, doporučujeme uzavřít kvalitní cestovní připojištění.

Obrazek

Nemocnice El Salam v Hurghadě

Očkování

Při běžném pobytu v Egyptě není potřeba žádné nadstandardní očkování. Pojedete-li do některých oblastí v centrální části Egypta, bylo by vhodné zvážit možnost očkování proti hepatitidě typu A a B, případně použití antimalarik.

Lékárny

V každém městě jich najdete hned několik. V turistických střediscích je jejich koncentrace téměř stejná jako u obchodů se suvenýry. V lékárnách bývá relativně dobře vyškolený personál a většina lékáren mívá také svého lékaře, který může pomoci s výběrem léků. Hlavní lékárny bývají otevřeny nonstop. Menší lékárny od 9 hod. do 15 hod. a od 18 hod. do 23 hod.

Střevní onemocnění (tzv. Faraonova pomsta)

Střevní onemocnění, které bývá označováno jako tzv. faraonova pomsta, bývá nejčastějším onemocněním zahraničních turistů během jejich pobytu v Egyptě. U každého jedince mívá odlišný průběh, někteří tímto onemocněním netrpí vůbec a to bez ohledu na to, kolik toho za den sní a vypijí. Nejčastější příčinou bývá konzumace ledově vychlazených nápojů a jídel, která nebyla připravena za právě ideálních hygienických podmínek (tj. někde na ulici v rychlém občerstvení či restauracích nižších cenových úrovní).

Několik zásad, jejichž dodržování sníží riziko výskytu střevního onemocnění na minimum:

  • Nepít vodu z vodovodních kohoutků.
  • K mytí zubů u dětí používat balenou vodu. U dospělých není nutno.
  • Při koupi balené vody v obchodech zkontrolovat zda není porušen uzávěr (někteří obchodníci plní prázdné láhve vodou z vodovodu).
  • Nekonzumovat nápoje s ledem mimo hotel a restaurace vyšší cenové kategorie.
  • Nepít ledové nápoje. Při pobytu na slunci používat pokrývku hlavy.
  • Ovoce a zeleninu zakoupené na ulici umýt řádně v balené vodě.

Obrazek

 Já vím, nepít studené nápoje. Ale já už jsem zvyklý. Mne "faraon" určitě nepotká.

Pokud dodržování výše uvedených pravidel nezabrání "příchodu faraona", je dobré začít ihned s léčbou. Z českých léků je možno užívat Ercefulyl (k dostání pouze na lékařský předpis). Z egyptských léků, které zakoupíte v kterékoliv lékárně, jsou nejznámější Antinal, Drotazide, Diax (5 L.E.) a Streptoquin (2,5 L.E.). Pro děti se prodává Antinal a Drotazide ve formě sirupu (taktéž za 5 L.E.)

Uvedené léky by měly problémy zastavit do 24 hodin. Pokud problémy i nadále přetrvávají, je nejlepším řešením vyhledání lékaře. Především při onemocnění  malých dětí.