Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luxorský chrám

8. 7. 2007

Luxorský chrám

 

Luxorský chrám stojí v centru města Luxor nedaleko břehu řeky Nil. Je otevřen celoročně každý den v týdnu od 6.00 do 21.00 hod. (v hlavní letní sezóně o hodinu déle, v době ramadánu je provozní doba omezena). 

Chrám byl zasvěcen Thébské triádě - Amonovi, Mut a Chonsuovi. Často byl označován jako "Harém jihu" - místo, kde sídlila božská manželka Amonova s jejich synem Chonsuem. Každý rok na jaře se konala slavnost Opet, během níž byla přenášena socha boha Amona z Karnackého chrámu do chrámu Luxorského, kde došlo k setkání božského manželského páru.

Ve srovnání s hlavním chrámem v Karnaku, který byl neustále rekonstuován a rozšiřován, na stavbě Luxorského chrámu se v převážné míře podíleli pouze dva panovníci, Amenhotep III. a Ramesse II.

Před vstupním pylonem do chrámu se tyčí 25 vysoký obelisk. Původně zde byly obelisky dva, ale jeden byl darován Mohammedem Alim Francii a dnes ho můžeme obdivovat na pařížském náměstí Place de la Concorde. Před obelisky byly umístěny sochy paviánů. U brány pylonu sedí dvě obrovské sochy znázorňujícící panovníka Ramesse II. Pylon je široký 65 metrů a byl vysoký 24 metrů. Jeho vnější zdi zachycují známou bitvu u Kadeše, kde Ramesse II. bojoval s Chetity. Celou bitvu líčí jako jedno velké vítězství, ve skutečnosti byla uzavřena smírem.

Za pylonem vstoupíme na nádvoří Ramesse II., které je lemováno dvěma řadami sloupů s papyrusovými hlavicemi. Na nádvoří se nachází mešita Abu el-Hagg, která byla postavena ve středověku a nese jméno ochránce Luxoru. Archeologové zpočátku vyslovili přání mešitu zbourat, což se nelíbilo místním věřícím. Až budete v chrámu, všimněte si, jak vysoko jsou vchodové dveře do mešity. Ty byly ve středověku vstupní bránou, až do této výšky byl chrám zanesen pískem a naplaveninami.

V zadní části nádvoří je vidět scéna Amonova procesí během svátku Opet, kdy Ramesse II. obětuje Mut za dohledu královny a sedmnácti synů.

Dále přistoupíte ke kolonádě Amenhotepa III. tvořené sloupy ve tvaru papyru. Na zdech se nachází opět scény slavnosti Opet. Za kolonádou je nádvoří Amenhotepa III., které je ze tří stran obklopeno sloupy. Za ní je pak hypostylová hala tvořena 32 dvěma sloupy.