Jdi na obsah Jdi na menu
 


Memnonovy kolosy

8. 7. 2007

Memnonovy kolosy

 

Memnonovy kolosy se nachází na západním břehu řeky Nil v Luxoru (ve starověkých Thébách). Pokud přijedete na západní břeh přes Luxorský most, budou první starověkou památkou, která bude na Vaší cestě po pravé straně.

Memnonovy kolosy byly původně umístěny před vstupním pylonem do chrámu Amenhotepa III., který byl údajně největším zádušním chrámem na západním břehu Théb. Do dnešních dnů se dochovaly pouze základy chrámu, které se nachází na nalezišti za Memnonovými kolosy. Při rozsáhlých archeologických pracích, které zde v minulých letech byly prováděny, byly z nánosů písku "osvobozeny" základy chrámu a také několik soch.

Memnonovy kolosy čnící do výšky 18 metrů byly původně zhotoveny z jediného kusu kamene. Obě sochy byly značně poničeny při zemětřesení v roce 27 př. Kr. Severní socha byla poničena mnohem více než jižní a podle vyprávění začala vydávat kvílivé zvuky za ranního svítání. Tyto zvuky byly zřejmě způsobeny puklinami v kameni. Sochy navštívil např. císař Hadrián a Septimus Severus, který nechal sochu opravit, čímž zastavil vydávání zvláštních zvuků.

Podle staré legendy tyto sochy patřily Memnonovi, který byl před branami města Trója zabit slavným Achilesem. Memnon tak údajně každé ráno přivolával svou matku Eos (Jitřenku).

U nohou soch stojí malé postavy. Jedna z nich znázorňuje Amenhotepovu manželku Tyji (vpravo) a druhá jeho královskou matku. Spodní část soch je ozdobena nejen hieroglygy, ale také četnými nápisy, z nichž některé pochází z doby řecko-římské.

Obrazek

Memnonovy kolosy - severní socha, která kdysi vydávala prapodivné zvuky