Jdi na obsah Jdi na menu
 


Údolí králů

8. 7. 2007

Údolí králů

 

Místo odpočinku panovníků Nové říše, kteří sem přesídlili ve snaze zabránit rabování hrobek. Jak dnes ale víme, převážná část hrobek byla vykradena již ve starověku. Nejslavnější hrobkou je hrobka faraóna Tutanchamona, která byla objevena na počátku minulého století.

Údolí králů se nachází uprostřed nehostinných thébských hor, z nichž nejznámější je El Kurn - hora ve tvaru symbolické pyramidy čnící nad Údolím. Prvním panovníkem pohřbeným na tomto místě byl zřejmě Thutmose I. (1512 př. Kr.).

Obrazek

Na stavbě hrobek se podíleli řemeslníci, kteří žili v nedaleké vesničce Der el Medina. Často byli označováni jako "Služebníci domu pravdy". Žili se svými rodinami ve vesnici, kam se vraceli jednou za týden. V době jejich služby byli ubytováni ve skromných chatrčích přímo na okraji Údolí. Do vesničky mohli dojít po vrcholku hor asi za 30 minut, tuto trasu je možné absolvovat i dnes. Samotná vesnička také stojí za prohlídku.

Vstupenky do Údolí králů se nakupují u malé budky u parkoviště. Vstupné pro dospělou osobu je 70 eg. liber. Současně se vstupenkou je také třeba zakoupit lístek na malý turistický vláček, který Vás doveze od parkoviště až ke vchodu do Údolí (1 eg. libra). Základní vstupenka platí pro vstup do tří královských hrobek. Pokud budete chtít navštívit hrobek více, je třeba si nahoře u vstupu do areálu u pokladny zakoupit další vstupenku. Zde také můžete zakoupit vstupné do Tutanchamonovy hrobky (80 eg. liber).

 Jak již bylo napsáno, hrobky byly vykradeny již ve starověku. Dnes máte možnost obdivovat pouze důmyslně vyhloubené chodby a komory v místních skalách, jejichž zdi jsou pokryty nejrůznějšími scénami, které měly panovníky ochránit při jejich cestě "na druhou stranu".

V Údolí se nachází celkem 63 hrobek, které jsou číslovány v pořadí, v jakém byly objeveny. Prvních 21 hrobek očísloval archeolog John Wilkinson. Např. hrobka faraona Tutanchamona je označena KV 62.

Tutanchamonova hrobka

Je nejznámější hrobkou Údolí králů. Svou slávu si vysloužila pouze množstvím cenných předmětů, které v ní na začátku minulého století našel při jejím objevení slavný Howard Carter. Panovník Tutanchamon byl ve své době zcela nevýznamný, vládl ve velmi mladém věku pouhých 9 let. Poklad nalezený v jeho hrobce je jen nepatrným zlomkem toho, co se kdysi nacházelo v hrobkách slavných panovníků.

Hrobka je ve srovnání s ostatními hrobkami v Údolí skutečně velmi skromná, a to jak do velikosti, tak i do rozsahu nástěnných maleb. Ty jsou dnes za sklem, které má sloužit k jejich uchování. Z původního pokladu zde nic nenajdete, většina artefaktů je vystavena v Káhirském muzeu. Co zde ale můžete obdivovat, je mumie mladičkého faraona.

Hrobka Sethiho II.

Leží na konci údolí po levé straně. V době prací na Tutanchamonově hrobce, sloužila jako skladiště. Má dlouhé a přímé chodby, které jsou typické pro 19. dynastii, zdobené pestrobarevnými scénami. Protože Sethi II. zemřel ještě před dokončením hrobky, je velká část maleb nedostatečně propracována. Mumie Sethiho II. byla uložena v hrobce č. 35 a na její místo byla uložena mumie neznámého hodnostáře, která se v hrobce nachází dodnes. Vidět ji můžete v první přístupové chodbě po levé straně.

Hrobka Ramesse III.

Jedna z nejpěknějších hrobek v Údolí a největší hrobka Ramessovské dynastie. Hrobce se lidově říká "Harfeníkova hrobka", podle scény nalezené na jedné ze stěn. U vstupních chodeb najdeme 10 postranních komor, které sloužily jako skladovací prostory zádušních předmětů. Na konci chodby je místo, kde řemeslníci narazili na sousední hrobku. Proto se chodba musela vykopat více doprava, aby se tak sousední hrobka minula. Na stěnách uvidíte scény z Knihy Amduat a Khiny bran. Pěkná je scéna se spoutaným hadem Apopisem. Dále je hrobka uzavřena, protože se zde zřítil strop.