Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bakšiš

30. 6. 2007

 Bakšiš

 

Bakšiš, bakšišné. K čemu vlastně slouží a proč je v arabských krajinách vyžadováno? Poskytování bakšišného vychází z islámu. Podle jeho základních pravidel by se měl každý bohatý člověk rozdělit o své bohatství s chudšími, kteří v životě neměli tolik štěstí. Odvádění pravidelné každoroční almužny ve výši 2,5 % z příjmu je dokonce jedním z pěti základních pilířů islámu.

Jako turisté přijíždějící do Egypta určitě nějakým majetkem disponujete. Jak jinak byste si mohli dovolit zaplatit svou dovolenou. Toto je základní představa většiny Egypťanů, se kterými se setkáte během své dovolené. Zejména chudí a nevzdělaní Egypťané budou neustále natahovat prázdnou ruku k zahraničním turistům. V tomto případě se jedná o bakšiš v původním slova smyslu. Vy, coby bohatí Evropané, se podělíte s chudými místními obyvateli. To by bylo celkem v pořádku. Přesto Vám nedoporučuji dávat něco lidem žebrajícím na ulici, zejména pokud se jedná o děti. Pokud dáte jednomu, nebudete se stačit divit, kolik dalších ratolestí vyběhne ze svého úkrytu za rohem a všichni se na Vás budou lepit, dotýkat se Vašeho oblečení a Vašich věcí. Zbavit se jich bez obdarování všech, kteří něco od Vás nedostali, je úkol téměř nadliský.

Druhým typem poskytovaní bakšišného je tips, neboli "spropitné". To se nedává pouze v restauracích. Je očekáváno na mnoha jiných místech. Platy zaměstnanců v Egyptě jsou velmi nízké, zejména v oblasti hotelnictví a turismu. Zde se totiž počítá s tím, že součástí mzdy je také tips. Ještě před několika lety cestovní kanceláře vybíraly tzv. bakšišné, ze kterého se tyto služby platily. V dnešní době je situace jiná. Platí se za služby, jako je odnos zavazadel, obsluha v restauracích apod.  Menší peněžní částku je také vhodné dát někomu, kdo Vám při fotografování postojí jako model, kdo naopak vyfografuje Vás atd. Je proto vhodné mít při ruce neustále drobné. Jednoduše řečeno, tento typ bakšiše se dává jako poděkování za služby, které pro Vás někdo udělal.

Obrazek

Fotografování místních s jejich svolením spadá do 2. typu bakšišného

 

Naopak třetí typ bakšišného se uplatňuje tehdy, když po někom chcete, aby pro Vás něco udělal. V západním světě se této formě říká úplatek. V Egyptě se uplácí vždy a všude. Možná jste si to již na vlastní kůži vyzkoušeli, když Vás recepční několikrát poslali při příjezdu do pokojů, kdy každý následující byl ještě horší než ten předcházející. Jak rychle se ale situace změnila, když jste jim nenápadně podstrčili 10-ti dolarovou bankovku? A co hotelové ručníky? Nelíbilo se Vám, že turisté u sousedního lehátka mají každý den ten nejnovější, zatímco Vám sice dávají čistě vypraný, ale jinak již trochu zašlý? Zkusili jste dát chlapcům v ručníkovém domečku 1 až 2 dolary?

Zvláštností v Egyptě je také poskytování provizí. Nabídne-li Vám nějaký Egypťan, že s Vámi půjde nakupovat a že pro Vás vyjedná nízké ceny, nevěřte mu. Jen dobrý kamarád by Vám tuto službu nabídnul zcela nezjištně. Za touto nabídkou se skrývá 10 % - 20 % provize, kterou za Vás od obchodníků vyinkasuje.